Bikram Yoga

Bikram Yoga is ontwikkeld door Bikram Choudhury, die Yoga bestudeerde met Bishnu Ghosh, een broer van Paramahansa Yogananda.
Hij liep een ernstige knieblessure op tijdens het trainen met gewichten. Zijn doktoren hadden hem al meegedeeld dat hij naar alle waarschijnlijkheid nooit meer zou lopen. Na zijn Yoga leraar geraadpleegd te hebben hervatte hij zijn Yoga oefeningen, en zijn dagelijkse uitvoering van de Asana’s stelde hem in staat zijn spieren opnieuw op te bouwen en weer te lopen.
Filmsterren, atleten en andere mensen beweren ook dat het beoefenen van Bikram Yoga hen geholpen heeft bij het bereiken van hogere niveaus van functioneren, het verlengen van hun carrières, het genezen van hun lichamen, het bereiken van mentale helderheid en het verhogen van hun energieniveaus.

Waaruit bestaat een Bikram Yogales?

Een bikram Yogales bestaat uit een serie van 26 houdingen die worden uitgevoerd in een ruimte verhit van 32 tot 38° Celcius.
Elke Yoga Houding wordt gebruikelijk twee maal uitgevoerd, en een bepaalde tijd aangehouden.
De Yogalessen starten met Staande Houdingen, dan Rugbuigingen, Voorwaartse Buigingen, en vervolgens Draaiingen. De Houdingen worden begeleid door Kapalabhati Ademhaling, of de “Ademhaling van het Vuur”.

Waarom gebruikt men hitte?

Hitte wordt toegepast in Bikram Yoga om het lichaam toe te staan dieper en veiliger in een Yoga Houding te komen. Je lichaam wordt flexibeler in de hitte. De meeste houdingen in Bikram Yoga zijn fysiek zwaar. De hitte kan je helpen houdingen aan te nemen die je onder normale temperaturen niet kunt aannemen.

Het risico op blessures wordt verkleind, het zweten wordt bevorderd en het doel daarvan is het uitstoten van gifstoffen. De houdingen zijn niet alleen bevorderlijk voor je spieren, maar ook voor je interne organen. Elke houding rekt en versterkt je spieren, gewrichten en gewrichtsbanden; tegelijk stoot het de gifstoffen uit het lichaam en versterkt het de interne organen zoals de Klieren en het Zenuwstelsel.

Sommigen die Yoga beoefenen raken ontmoedigd omdat ze denken dat ze niet flexibel genoeg zijn. Yoga draait niet om flexibiliteit, maar om het versterken van het lichaam en de ruggengraat met het doel een eenheid te creëren tussen lichaam, geest en ziel. Het enige dat telt is het juiste trachten te doen zonder het lichaam te forceren.

Voor wie?

Iedereen kan Bikram Yoga beoefenen. Mensen met chronische aandoeningen zoals Arthritis, Diabetes, en schildklieraandoeningen kunnen veel baat hebben bij het uitvoeren van Yoga houdingen; ze verminderen de symptomen. Tevens zijn deze houdingen een uitstekende manier om aandoeningen te voorkomen omdat ze het lichaam gezond houden.