Dru Yoga

Dru yoga is in de laatste decennia van de 20e eeuw overgebracht van India naar het westen door Mansukh Patel die op dat moment in Engeland studeerde. Hij heeft deze yogastijl sinds zijn jeugd geleerd van zijn ouders die volgelingen waren van Mahatma Gandhi. Inmiddels is het geïntroduceerd in 31 landen en wordt het beoefend door duizenden mensen.

Mansukh is een fanatiek wandelaar die zijn inspiratie uit de natuur haalt.
Dru yoga (Sanskriet: dru = lopen), ook wel yoga van het hart, is een beweeglijke vorm van yoga die werkt met series, die Energy Block Release (EBR) worden genoemd.

De yogamethode is een vorm van Hatha Yoga gebaseerd op de godheid Dhruva. Het woord Dru in de naam verwijst naar Dhruva, een prins uit de hindoeïstische mythologie die door de god Vishnoe werd vereerd met het eeuwige verblijf op de poolster (Dhruva Nakshatra in het Sanskriet). Het verhaal van Dhruva’s leven wordt vaak aan kinderen verteld als een voorbeeld van doorzettingsvermogen, devotie, standvastigheid en vrijheid van angst en was de inspiratie voor deze yogastijl.

In deze vorm van yoga komt de betekenis van Dhruva terug als stilte en onveranderlijkheid, als de poolster die op een vast punt aan de hemel staat en waaromheen alle andere sterren lijken te bewegen. Dit symboliseert het vinden van een stille plek van binnen, waarbij iemand stormen om zich zou waarnemen zonder uit balans te raken. Dru yoga zou helpen de wereld liefdevoller te zien en milder en met vertrouwen in het leven te staan. Verder zou men er energiek, uitgerust en vrolijk van worden.

Deze yoga werkt onder andere met chakra’s en met name het hartchakra. Dit gebeurt op basis van golvende en vloeiende zwaaibewegingen die meestal worden ondersteund door muziek. Hiermee zou prana weer op gang gebracht worden. Bij dru yoga speelt pranayama (ademhaling) een grote rol. Verder kenmerkt het zich door buigingen van de gewrichten, het werken aan kernstabiliteit en golvende en draaiende bewegingen van de ruggengraat en meditatieve oefeningen.

In dru yoga is er sprake van vijf stadia:

Activatie
Energy block release
Dru-yoga asana’s en sequenties
Ontspanning
Meditatie