Iyengar Yoga

Iyengar-yoga, voluit B.K.S. Iyengar-yoga, is een vorm van hatha yoga die ontwikkeld is door B.K.S. Iyengar.

Iyengar-yoga karakteriseert zich door de grote aandacht die er tot in detail is voor het in lijn brengen van het lichaam met de geest; dit wordt ook wel proprioceptie genoemd. Het is sterk verankerd in de traditionele acht takken van yoga zoals die zijn neergelegd door Patanjali in de Yogasoetra’s en waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelen van kracht, weerstand, flexibiliteit en balans, door middel van concentratie (Dharana) en meditatie (Dhyana). Deze acht takken zijn:

Yama and Niyama
Asana’s
Pranayama
Pratyahara
Dharana
Dhyana
Samadhi

Iyengar-yoga staat bekend om het gebruik van hulpmiddlen, zoals banden, blokken en kussentjes, die dienen als ondersteuning bij de uitvoering van de asana’s. Deze hulpmiddelen hebben ten doel de beginnende, minder lenige, zieke of vermoeide beoefenaars de oefeningen op een eenvoudige manier volledig te laten ervaren.

Door de oefening van een systeem van asana’s, richt Iyengar-yoga zich op het verenigen van het lichaam, de geest en de ziel voor gezondheid en welzijn. Iyengar-yoga wordt beschouwd als een krachtig instrument om stress van het moderne leven te verminderen, wat op zijn beurt zou moeten leiden tot verbetering van het fysieke en spirituele welzijn.

Bij Iyengar-yoga worden de onjuist ingezette houdingen en fouten gecorrigeerd. B.K.S. Iyengar leidde duizenden leraren op tijdens een studie van twee tot vijf jaar voor het eerste certificeringsniveau. Een hogere certificering kan tien jaar of meer duren. In Nederland zijn er tussen de 90 en 100 Iyengar-yogaleraren die opgeleid zijn in het Iyengar Yoga Institute Amsterdam en het Iyengar Yoga Instituut Rotterdam. In bijna iedere grote stad zijn Iyengar Yoga scholen te vinden o.a Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.