Karma Yoga

De weg van het handelen zonder begeerte

Vertel de doorsnee westerling het verhaal van de hindoegod Krishna die de boogschutter Arjuna aanmoedigt ten strijde te trekken tegen zijn eigen familie en hij haalt zijn schouders op en ziet het nut daar niet van in.
De weg van de Karma Yoga is in de westerse samenleving, waar ‘voor wat hoort wat’ of ‘geld verzoet de arbeid’ nog altijd hoog in het vaandel staan, dan ook vreemd.
Toch is deze boodschap van belangeloze arbeid een weg die velen reeds bewandelen.
Karma Yoga is een yogavorm die je niet beoefent op de yogamat, maar in het leven van alledag.
Het woord karma is afgeleid van het Sanskrietwoord: Kri, doen. Iedere daad is karma.
Men duidt dit woord ook wel aan als het resultaat van de handeling of de gevolgen waarvan onze daden in het verleden de oorzaak waren, maar in Karma Yoga hebben we alleen te maken met het woord karma in de betekenis van werk.
Onder werk verstaan we niet de baan van 9 tot 5, maar iedere activiteit waarbij ons wezen betrokken is. Wij spreken tot je: dat is karma. Jij luistert: dat is karma. We ademen: alweer karma. Wij lopen: karma. Alles wat wij verrichten, hetzij lichamelijk, hetzij geestelijk, is karma. Het laat zijn stempel op ons achter.
Verlangens dienen ertoe ons aan te sporen tot werk, maar menigeen heeft de vervulling van verlangens tot levensdoel gemaakt. Deze dwaling zorgt voor veel ellende op aarde. Komt de mens tot inzicht langs de weg van de Karma Yoga dan verdwijnt al le onderscheid en hij werkt zonder te werken.