Yin Yoga

Grondlegger van Yin yoga is de Amerikaan Paul Grilley, die sinds 1980 onderwijst in yoga en anatomie. Hij baseert zijn theorie op de onderzoeken en geschriften van Hiroshi Motoyama, een yogi en wetenschapper uit Tokio met veel kennis van energiebanen en acupunctuur.

Yin Yoga

Het merendeel van de yogastijlen (en Hatha yoga vormen) zijn van nature Yang. Dit wil zeggen dat zij op het flexibeler maken en versterken van spierweefsel focussen. Yin yoga focust op het mobieler maken van onze gewrichten.
Yin yoga houdingen worden dan ook op een passieve maar wel intensieve manier beoefend. Ook worden de houdingen lang aangehouden (tussen 2 en 5 minuten) waarbij spieren, voor zover mogelijk, ontspannen blijven.
Het merendeel van de Yin yoga houdingen zijn dan ook zittende of liggende houdingen waarin met name het bindweefsel wordt opgerekt en gestimuleerd, waardoor het beweeglijker en actiever wordt. Deze bewegelijkheid zal in het bijzonder rond het gebied van heupen, heiligbeen en de rug snel voelbaar zijn. Het lange-termijn-effect van het met regelmaat beoefenen van Yin yoga is een flexibeler, beweeglijker en sterker lichaam. Het met regelmaat beoefenen van Yin yoga houdingen is een perfecte basis om lang zittend te mediteren. Zodoende wordt eerder het bindweefsel opgerekt en gestimuleerd dan de spieren. Dit stimuleert meer opening, in het bijzonder rond het gebied van heupen, heiligbeen en de rug.
Beweeglijker maken van bindweefsel zegt iets over het bereiken van meer mobiliteit en flexibiliteit in de gewrichten van het lichaam. Actiever maken van bindweefsel zegt iets over het verbeteren van weerstand en, indien van toepassing, sneller herstel na lichamelijke problemen.

Yin Yoga en meditatie

Yin yoga is een tegenhanger van het snelle en met talloze prikkels gepaard gaande hedendaagse leven. Als je in Yin yoga houdingen langere tijd blijft, kan deze vorm van yogabeoefening een meditatief en rustgevend effect hebben.
Een van de mooiste voordelen van Yin yoga is de stilte die het kan brengen.

Yang yoga

Het grootste effect bereik je wanneer je Yin yoga beoefent in combinatie met een yang yogavorm, zoals Dynamic yoga of Poweryoga. Ook kan Yin yoga een aanvulling zijn op een yang sport, zoals hardlopen, zwemmen en fitness. Voor de juiste balans tussen beide bestaat een Yin yogales uit een afwisseling van langer vasthouden yin houdingen en korte yang posities. Een les wordt bovendien afgesloten met een yang serie, die gebaseerd is op bewegingen uit de vechtsport.

Bron: Yogashala Den Haag